Teambuilding

De 5 Gouden tips voor teambuilding

In tijden van crisis is teambuilding of een teamdag extra belangrijk. Er is alleen wat minder geld voor beschikbaar. Kies daarom voor teambuilding waar je team wat aan heeft. Vergeet de GPS-tocht, het themafeest en de partyboot. Investeer in de samenwerking en haal het beste uit je team. Hier 5 gouden tips voor teambuilding.

1. Ontdek de kwaliteiten in het team
De meeste mensen krijgen energie van het ontdekken en bespreken van kwaliteiten, van henzelf en van collega’s. Met een simpel kwaliteitenspel kom je een heel eind. Laat de medewerkers kwaliteiten kiezen en uitdelen. Bespreek waarom deze kwaliteiten zo belangrijk zijn in de samenwerking. In plaats van kwaliteiten kun je ook kiezen voor het ontdekken van ieders drijfveren. Wat drijft mensen in hun werk? Hoe kunnen de teamleden elkaar aanvullen?

2. Benut de talenten in het team
Met het ontdekken van ieders kwaliteiten of drijfveren is de teambuilding al begonnen. Vertaal vervolgens ieders kwaliteiten naar de samenwerking. Hoe kan je je talenten beter benutten in het team? Hoe zorg je ervoor dat mensen doen waar ze energie van krijgen? En andersom: hoe zorg je ervoor dat medewerkers geen taken doen die niet bij ze passen? Ga niet de hele tijd in de kring zitten, maar bespreek dit bijvoorbeeld tijdens een wandeling.

3. Doe iets samen
Met klassieke teambuilding als de golfclinic, een inspirerende spreker of de Solextocht leert het team niet beter samenwerken. Als je kiest voor actieve, doe dan ook echt iets samen. Maak samen een bouwwerk, help elkaar door een spinnenweb of los samen een lastig probleem op. Bespreek na de teambuildingsoefeningen wat er goed gaat in de samenwerking en wat er beter kan. Zo geef je elkaar op een speelse manier feedback.

4. Plan je successen
In de waan van de dag vergeten teams vaak samen te bespreken wat er goed gaat in de samenwerking. Toch is dit de sleutel naar successen in de toekomst. Bepaal daarom waarom projecten goed zijn verlopen en waarom bepaalde resultaten zijn bereikt. Vertaal deze succesfactoren naar toekomstige gezamenlijke opdrachten. Dit klinkt wat droog, maar het is leuk om te doen. En het is effectiever dan van fouten te moeten leren.

5. Vergeet de borrel niet
Voor succesvolle teambuilding hoef je niet in een chique kasteel of een prijzig hotel te zitten. Een andere locatie is voor de meeste teams wel een must. Wees creatief en je vindt vast een leuke locatie boven een cafétje of de boerderij van je tante. En drink aan het eind van de teambuilding samen een drankje. Aan de bar vinden vaak de leukste gesprekken plaats. Ook dat is teambuilding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *