Zakelijke trends

Kansen voor freelancers

Kansen voor freelancers

Hoeveel voordeel kan jouw organisatie halen uit de huidige Gig economie? Wellicht wordt het tijd om je netwerk van freelancers uit te breiden, want deze zakelijke trend bied kansen voor veel bedrijven!

Wat is een gig economie?

De gig economie: ook wel ‘flexconomie’ of ‘people first economy’ genoemd. Hierin gaan bedrijven korte termijncontracten aan met onafhankelijke werknemers om tijdelijke projecten op te vangen.

Omwille van de toenemende economische stroomversnellingen vragen organisaties een steeds meer flexibele arbeidsmarkt. In alle markten is er een toename van ready to work talent dat beantwoordt aan de behoefte van werkgevers om gaps in de workforce on demand in te vullen.

Tegenwoordig zijn in Vlaanderen ongeveer 127.277 mensen tewerkgesteld als freelancer. Dit is een stijging van 22,7% ten opzichte van 2015. In Brussel alleen al zijn er zo’n 30.420 freelancers actief. Steeds meer bedrijven doen een beroep op het gebruik van freelancers, consultants en onafhankelijke contractanten omdat bepaalde expertise in een team ontbreekt. Waarschijnlijk zullen er tegen 2030 meer mensen op freelancebasis werken dan in loondienst.

Freelancers… why?!

Uit een onderzoek van Unizo over de dagdagelijkse werkzaamheden van freelancers, blijkt dat de grootste freelanceractiviteiten bestaan uit web- app- en/of softwareprogrammatie (12%), managementconsultancy (10%) en projectmanagement (9%). Het grootste aandeel “andere” (14%) besloeg een grote verscheidenheid aan specialisaties. Freelancers kunnen dus voor zeer veel verschillende bedrijfsactiviteiten worden ingeschakeld.

Het grote voordeel van werken met freelancers is dat de werkgever hier geen sociale lasten op hoeft te betalen. Ze zijn snel inzetbaar om drukke pieken op te vangen en bieden specifieke expertise wanneer je bedrijf daar nood aan heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *