Zakelijke trends

Trendlijnen bij technische analyse

trendlijnen bij technische analyse

De trendlijn vormt een zéér eenvoudig hulpmiddel van de technische analist. Bij de technische analyse van een aandeel zal vrijwel steeds een trendlijn op de grafiek verschijnen.

Een opwaartse trendlijn verbindt de overeenkomstige hogere bodems. Deze trendlijn doet dienst als steunlijn, aangezien de koers hier steeds steun op kan vinden.

Een dalende trendlijn wordt getekend in een downtrend, voor de constructie van dit soort trendlijn worden de lager gelegen toppen verbonden. Deze trendlijn doet dienst als weerstand, aangezien de koers het steeds moeilijk zal hebben om opwaarts door deze dalende trendlijn te breken.

Voor de constructie van een trendlijn zijn er minstens twee opeenvolgende bodems of twee opeenvolgende toppen nodig. De trendlijn wordt belangrijker wanneer ze meerdere toppen of bodems verbindt. In de praktijk wordt steeds gezocht naar een derde top of bodem, om een valabele trendlijn te krijgen. Deze derde top of bodem wijst erop dat de markt de trendlijn geaccepteerd heeft.

De trendlijn wint ook aan belang wanneer ze reeds langere tijd haar dienst bewezen heeft. Een trendlijn die enkele maanden omvat zal steeds belangrijker zijn dan een trendlijn die slechts enkele dagen of weken omvat. De lange trendlijn geeft immers een inzicht in de primaire trend van het onderliggende aandeel. Een aandeel of een markt kan zich primair in een uptrend bevinden, maar toch gedurende een korte periode een downtrend meemaken, die dan louter te beschouwen valt als een terugkeer naar de lange termijn opwaartse trendlijn.

One thought on “Trendlijnen bij technische analyse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *